Graščina Dvor

Galerija

 
 

Graščina, ki kraljuje v objemu parka eksotičnih dreves.

  • dvonadstropna graščina iz 16. stoletja
  • obdana s parkom eksotičnih dreves
  • graščina s pestro preteklostjo

Med drevjem na brežini Save je skrita dvonadstropna, štiritraktna graščina Dvor z arkadnim dvoriščem iz 16. stoletja.

Kulturni spomenik za obzidjem skriva notranje arkadno dvorišče, izjemna sta tudi neorenesančni lesen strop in polihromiran lesen strop v salonu.

Do druge svetovne vojne je bil v stavbi ženski samostan, danes pa v njej domuje Prevzgojni dom Radeče. Graščino obdaja čudovit park v značilnem angleškem krajinskem slogu.

Ali veste...

... da je graščina Dvor poznana po številnih imenih?

Graščina dvor se je nekoč imenovala Weichselstein, Weichselberghof po Višnjegorskih, ki so jo zgradili leta 1535. Poznana je tudi po imenu Novi dvor in Marijin dvor, pa tudi samo kot Dvor.

.... da je graščina Dvor služila zelo raznolikim namenom?

Od leta 1926 je bila v lasti sester usmiljenk, ki so ga kupile od Guthmannstahl-Benvenutija. Z dovoljenjem takratnega župana so grad preimenovale v Marijin dvor ter pričele z obnovitvenimi deli. Istočasno se je začela graditi tudi nova hiša, Dom sv. Jožefa, ki bi služila za dom duhovnih vaj. V pritličju te hiše so dobili stanovanje lazaristi.

Posestvo Marijinega dvora je bilo 9. oktobra 1941 prepisano na Nemce. Weichselstein ali Marijin dvor je bil spremenjen v Gospodinjsko-kmetijsko šolo. V njem so bili tudi tečaji za mladinske voditeljice, ki so poslušale predavanja o nemški mladinski vzgoji. Do konca vojne je ostal nepoškodovan. Po kapitulaciji Nemčije so nemški ujetniki ostali v graščini Dvor in delali pri obnovi železniškega mostu v Zidanem mostu.

Kot nemško posest je graščino Dvor po vojni zasedla jugoslovanska oblast. S posestvom je od oktobra 1947 upravljala Uprava Zasavskih premogovnikov v Trbovljah. Že od leta 1951 dalje se v prostorih dvora nahaja Prevzgojni dom Radeče. Od leta 2008 je graščina Dvor v lasti sester usmiljenk.

... da je načrte z graščino Dvor imel tudi veliki slovenski arhitekt Jože Plečnik?

Jože Plečnik, eden najpomembnejših slovenskih arhitektov, je leta 1939 narisal načrte za preureditev graščine Marijin dvor. Žal nikoli niso bili uresničeni in do izvedbe ni prišlo.

Informacije

KTRC Radeče

Ulica Milana Majcna 1
1433 Radeče

03 56 87 941
info@ktrc.si

 
 

Podobne znamenitosti

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.