Cerkev sv. Treh kraljev na Brunku

Galerija

 

Najstarejša podružnična cerkev v župniji Radeče in priljubljena romarska postojanka, katero je v svojih zapisih omenjal tudi Primož Trubar.

  • najstarejša podružnična cerkev v župniji Radeče
  • čudoviti razgledi
  • priljubljena romarska postojanka
  • gotska dvoranska cerkev
  • omenjena v zapisih Primoža Trubarja

Najstarejša podružnična cerkev župnije Radeče stoji v majhni vasi Brunk. Brunk je vasica na nadmorski višini 560m in stoji ravno na meji med sevniško in radeško občino. Ima izjemno lego, saj so razgledi čudoviti in se z nje vidi skoraj polovica Slovenije.

Priljubljena romarska postojanka

Priljubljeno romarsko postojanko na Brunku pa sestavljata pravzaprav dve cerkvi, manjša je posvečena Mariji in izhaja iz leta 1512. Leta 1944 je bila bombandirana in močno poškodovana. Druga, večja cerkev pa je posvečena sv. Trem kraljem in je poznogotska stavba s triladijskim prostorom in velikim prezbiterijem.

V gradnji cerkve so sicer vidni tudi novi časi in drugi umetnostni tokovi. Da so bili pri gradnji cerkve v pomoč grofje z Novega gradu, kaže grb, vzidan nad oltarjem v severni ladji. Kamnita plošča v ladji pa kaže na to, da so bili grofje v cerkvi najverjetneje tudi pokopani.

Pet raznolikih oltarjev v cerkvi predstavlja pravo zakladnico človeškega ustvarjanja z vplivi iz obdobij vse od pozne gotike do renesanse in rokokoja. Glavni oltar pa je primer zlatega oltarja in je bil postavljen v 1684.

Med obema cerkvama je mogočen zvonik s slikovito koničasto streho, pozidan v 17. stoletju.

Primož Trubar in zakaj na Brunku ni tretje cerkve

Cerkev sv. Treh kraljev je v svojih zapisih omenjal tudi Primož Trubar. V 16. stoletju, ko je služboval v bližini, so namreč na Brunku želeli postaviti še tretjo cerkev, čemur je goreče nasprotoval in naj bi gradnjo tudi preprečil.

Informacije

Cerkev sv. Treh kraljev na Brunku

Brunk
1433 Radeče

051 232 778 (g. župnik Miro Bergelj)
03 56 87 941 (KTRC Radeče)
miro.bergelj@rkc.si
info@ktrc.si

 

Ogled je možen po dogovoru, tako da je pred ogledom potrebna predhodna najava pri KTRC Radeče ali pri g. župniku, Miru Berglju.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.