KTRC Radeče v svoje vrste vabi nove splavarje

KTRC Radeče v svoje vrste vabi nove splavarje

29.02.2024

Zgodba turističnega splavarjenja po reki Savi v Radečah šteje že več kot 20 let, svoj navdih pa je našla v tradiciji flosarske dejavnosti, ki je našim prednikom stoletja dolgo omogočala preživetje. Ni ga Radečana, ki se v tej tradiciji ne bi prepoznal in se z njo identificiral.

V KTRC Radeče se zavedamo, da je potrebno na kulturni, gospodarski in družbeni vidik splavarske dediščine zreti ne samo z nostalgičnimi, ponosnimi očmi, temveč prav tako s svežimi idejami, kako to tradicijo ohranjati tudi v bodoče. Tako z različnimi dejavnostmi stremimo k prenosu izročila na prihodnje rodove ter k zbujanju zanimanja za flosarijo pri naših mladih in mladih po srcu.

Pred letošnjo splavarsko sezono, ki počasi že trka na vrata, v našo ekipo vabimo nove splavarje. Veseli bi bili, če bi naši splavarji kandidati na tem področju bili podobni našim izkušenim splavarjem. Želimo si, da bi bili zanesljivi, komunikativni, dobrovoljni, skrbni. Pripravljeni na nekaj malega fizičnega dela, saj je splav pred rajžo potrebno pripraviti, po rajži pa seveda pospraviti.

V zameno nudimo ne samo plačilo pač pa tudi zagotovilo, da se boste naučili marsikaj novega tako v teoretičnem kakor tudi v praktičnem smislu. Nova znanja bodo s področja zgodovine tukajšnjih krajev, splavarske dediščine ter vplivov te dediščine na družbeni in gospodarski utrip kraja. Spoznavali boste goste iz različnih držav. Predvsem pa boste tisti posameznik ter obenem nepogrešljiv del druščine, ki flosarijo s ponosom ohranja za bodoče rodove.

Ne skrbite torej, pred samim rajžanjem na reki Savi vas bomo opremili z vsemi potrebnimi znanji – pripravili bomo namreč izobraževanje, ki bo razdeljeno na teoretični in praktični del. Spoznali boste zgodovino Radeč, zgodovino splavarske dejavnosti, življenje splavarjev, tehnične lastnosti splava, številne zanimive anekdote ter se naučili, kako splav pripraviti za rajžo. Izobraževanje bo potekalo predvidoma v zaključku meseca marca ter v začetku meseca aprila, svoja znanja pa boste nato seveda imeli priložnost izpopolnjevati s samim delom na splavu.

Če smo s pozivom pritegnili vašo pozornost in če si želite ohranjati radeško splavarjenje tudi v prihodnje, bomo vaše prijave veseli. Za morebitna dodatna pojasnila in odgovore ter seveda za vaše prijave smo na voljo na info@ktrc.si oziroma na telefonski številki 03 56 87 941.

Srečno rajžo!

Ekipa radeškega splava

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.