Interpretacijsko okno gradu Svibno

Interpretacijsko okno gradu Svibno

29.09.2021

V torek, 28. 09. 2021, smo na Svibnem otvorili interpretacijsko okno gradu Svibno. Zbrane sta nagovorila župan občine Radeče, Tomaž Režun, in predsednik Krajevne skupnosti Svibno, Primož Knez. Dogodek so s krajšo igro o Turjaški Rozamundi popestrili učenci Podružnićne šole Svibno, Društvo kmečkih žena Arnika pa je v vlogi Ostrovrharjevih gospodinj postreglo s poprtnikom in ostalimi dobrotami. 

Interpretacijsko okno je analogna nadgradnja projekta E-gradovi, ki je bil sicer zelo strogo usmerjen v digitalizacijo gradov. Z interpretacijskim oknom želimo pustiti fizično sled v prostoru, obiskovalce Svibnega pa še posebej opozoriti na pomen, moč in političen vpliv Ostrovrharjev v preteklosti ter hkrati vsaj malo orisati, na kako zahtevnem terenu je nastal grad. Del interpretacijskega okna je tudi 3D shematski prikaz gradu Svibno na »okenski polici«, ki mu je poseben pečat dal domačin, umetnik Bojan Sumrak.

Gre za kreativno rešitev in pomemben doprinos k celotni postavitvi, ki sledi usmeritvam dostopnega turizma.

Spodnje fotografije si lahko pobliže ogledate s klikom na modro ikonico Facebook v desnem zgornjem kotu.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.