Gorska arnika

Galerija

 

Zaščitena rumena cvetlica z blagodejnimi zdravilnimi učinki.

  • gorska rastlina
  • zavarovana in ogrožena rastlinska vrsta
  • protivnetni, protibolečinski in antiseptični učinki

Arnica montana oziroma gorska Arnika je zaščitena zdravilna cvetlica.

Kako jo prepoznati?

Zelnata trajnica zraste od 20 do 70 centimetrov visoko. Njeno steblo je žlezasto in dlakasto, listi pa pritlehni in mehki na otip. Rastlina ima en cvetni košek, njeni značilni rumeni cvetovi pa se pojavijo med mesecem majem in avgustom.

30 vrst arnike se med seboj razlikuje glede na vsebnost zdravilnih sestavin, raziskave pa so pokazale, da največ teh najdemo prav v gorski arniki. V splošno uporabo za zdravilne namene je arnika prešla v 17. stoletju. Ima protivnetne, protibolečinske in antiseptične učinke.

Kje jo najdemo in zakaj je ne smemo nabirati?

Ohranjeno rastišče gorske arnike najdemo tudi v radeški občini. Danes je na seznamu ogroženih vrst, saj so jo postopoma v zdravilne namene uporabljali celo do te mere, da so jo v Evropi skoraj iztrebili. Tudi v Sloveniji je arnika zavarovana rastlinska vrsta in je v naravi ne smemo nabirati.

Informacije

KTRC Radeče

Ulica Milana Majcna 1
1433 Radeče

03 56 87 941
info@ktrc.si

  •  
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.