Cerkev sv. Martina – Vrhovo

Galerija

 

Zaradi bogate zgodovine in kvalitetne arhitekture pomemben kulturni spomenik.

  • podružnična cerkev v naselju Vrhovo
  • bronast zvon iz leta 1743, delo C. B. Schneiderja
  • prvotno romanska cerkev

Podružnična cerkev stoji v naselju Vrhovo. Naselje, prvič omenjeno leta 1323, leži na desnem bregu Save in ob glavni cesti Radeče – Krško.

Cerkev Sv. Martina

Sestavljajo jo zvonik kvadratastega tlorisa, pravokotna ladja ter prezbiterij. V zvoniku so bronast zvon in dva železna zvonova. Bronastega je leta 1743 ulil Caspar Balthasar Schneider iz Celja, železna pa sta novejša, in sicer iz leta 1923. Prvotni romanski cerkvi, od katere je ohranjena ladja, je bil okoli leta 1600 prizidan prezbiterij. Približno v istem času so dvignili tudi ladjo, obokali pa so jo šele v 18. stoletju, ko sta bila prizidana tudi zvonik in zakristija. Ladja in prezbiterij imata banjasti obok s sosvodnicami. Glavni in oba stranska oltarja, kamnita prižnica in zakristijska omara so baročni.

Na zunanji strani prezbiterija in zvonika je rekonstruirana baročna arhitekturna poslikava, na zunanji strani ladje pa so prikazana prvotna romanska zidava ter sočasna okenca. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so cerkev ponovno dvignili in naredili novo položnejšo streho.

Informacije

Župnijski urad Radeče | Cerkev sv. Martina – Vrhovo

Vrhovo
1433 Radeče

051 232 778 (Gospod župnik, Miro Bergelj)
03 56 87 941 (KTRC Radeče)
miro.bergelj@rkc.si
info@ktrc.si

 

Ogled je možen po dogovoru, tako da je pred ogledom potrebna predhodna najava pri KTRC Radeče ali pri g. župniku, Miru Berglju.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.