Cerkev sv. Križa – Svibno

Galerija

 
 

Cerkev z bogato zgodovino.

  • prvotno gotska cerkev
  • baročni oltar iz 18. stoletja
  • gotska pieta iz 1415
  • gotski zvonik poznega 15. stoletja

V zavetju Kuma in Jatne, kjer se pogled prevesi na mehko stran Dolenjskega gričevja, leži vasica Svibno. Vasica z gostoljubnimi domačini in čudovitimi razgledi na pokrajino.

Že pred letom 1282 je bila ustanovljena Župnija Svibno in je tako ena najstarejših v Sloveniji. Župnijska cerkev sv. Križa stoji na prečudoviti legi ob južnem vznožju strmega grajskega.

Cerkev sv. Križa

Prvotno gotska cerkev, ena najlepših na Slovenskem, je posebna dragocenost kraja. Ima pravokotno ladjo in kvadratast prezbiterij. Nekoč so jo krasili vitraži svibenskih gospodov v naravni velikosti, danes pa jo krasi glavni baročni oltar iz 18. stoletja, posvečen sv. Križu. Na stranskem oltarju je čudovita gotska pieta iz okoli leta 1415.

Prvi podatki o lastništvu segajo v 12. stoletje, ko je bila cerkev last Svibenskih gospodov. V jedru gotski zvonik izvira iz poznega 15. stoletja in je vklenjen v obzidje. Okoli cerkve se stiska pokopališče.

Cerkev in pokopališče sta trajna zakladnica časov, zaznamovanih z vladavino gospodov Svibenskih.

Informacije

Župnijski urad Svibno | Cerkev sv. Križa - Svibno

Svibno
1433 Radeče

03 56 88 165 (Župnijski urad Svibno)
03 56 87 941 (KTRC Radeče)
info@ktrc.si

 

Ogled je možen po dogovoru, tako da je pred ogledom potrebna predhodna najava pri KTRC Radeče ali v Župnijskem uradu Svibno.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.