Cerkev sv. Janeza – Počakovo

Galerija

 
 

Cerkev na sončnem slemenu s pogledom na Svibno ter gričevnato dolenjsko pokrajino in obsežne jatenske gozdove.

  • posvečena leta 1956
  • obokana notranjost in preprosta arhitekturna členitev
  • glavni oltar - delo celjskega podobarja Ignacija Oblaka
  • baročne orgle
  • mežnarija, ki je bila prva svibenska cerkev

Stoji na sončnem slemenu s pogledom na Svibno z Grajskim hribom, v južni smeri pa na gričevnato dolenjsko pokrajino in obsežne jatenske gozdove.

Manjša zgodnjebaročna cerkev z lesenim zvonikom je že od prve polovice 17. stoletja stala ob nekdanjem pristavskem župnišču. Podrli so jo v času župnika Andreja Ramovša, natančneje leta 1881.

Na njenem mestu so zgradili in blagoslovili novo, večjo cerkev sv. Janeza. Kot sožupno cerkev jo je leta 1956 slovesno posvetil Ljubljanski pomožni škof Anton Vovk.

Cerkev sv. Janeza

Obokano notranjost in preprosto arhitekturno členitev krasi glavni oltar sv. Janeza Evangelista, delo celjskega podobarja Ignacija Oblaka. Poleg tega cerkev krasijo stranski oltar lurške Matere božje, Oblakova prižnica, Heindlov križev pot in baročne orgle s čudovito omaro. Ob cerkvi je nekoč stala tudi mežnarija, v kateri je stanoval kaplan, obenem pa je služila tudi kot prva svibenska šola. Po dograditvi nove šole v Svibnem se je v njej poučeval le še verouk.

Informacije

Župnijski urad Svibno | Cerkev sv. Janeza - Počakovo

Počakovo
1433 Radeče

03 56 88 165
03 56 87 941 (KTRC Radeče)
info@ktrc.si

 

Ogled je možen po dogovoru, tako da je pred ogledom potrebna predhodna najava pri KTRC Radeče ali v Župnijskem uradu Svibno.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.