Cerkev sv. Trojice – Čimerno

Galerija

 

Cerkev sv. Trojice, ki leži v najvišje ležeči podružnici župnije Svibno - vas Čimerno. Izhodišče za pohode na bližnjo Nebeško goro.

  • v osnovi romanska cerkev
  • predelana v 16. in 17. stoletju
  • 1862 v celoti povišana in na novo obokana
  • preprosta nečlenjena zunanjost s polkrožno zaključenimi okni

Priljubljena točka pohodnikov in najvišji vrh občine Radeče – Nebeška gora, leži skoraj na 1000 metrih nadmorske višine. Na planoti pod vrhom se obdana z zelenimi travniki in gozdovi razprostira gorska vasica Čimerno, najvišje ležeča podružnica župnije Svibno. Na majhni vzpetini nad vasjo pa stoji cerkev sv. Trojice.

V osnovi je cerkev sv. Trojice romanska. Predelana je bila v 16. in 17. stoletju, leta 1862 pa je bila v celoti tudi povišana in na novo obokana.

Ima preprosto nečlenjeno zunanjost, s polkrožno zaključenimi okni. Sestavljajo jo vhodna lopa, pravokotna ladja ter nekoliko ožji, a enako visok prezbiterij. Na južni strani je prezbiteriju prizidan zvonik.

Na severni steni ladje in na slavoloku so se ohranili delci poznogotsko renesančne freske iz prve polovice 16. stoletja. Glavni oltar pa je izdelek baročne tradicije in izhaja iz 19. stoletja.

Informacije

Župnijski urad Svibno | Cerkev sv. Trojice

Čimerno
1433 Radeče

03 56 88 165 (Župnijski urad Svibno)
03 56 87 941 (KTRC Radeče)
info@ktrc.si

 

Ogled je možen po dogovoru, tako da je pred ogledom potrebna predhodna najava pri KTRC Radeče ali v Župnijskem uradu Svibno.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.