Cerkev svetega Petra Radeče

Cerkev posvečena apostolu Petru, v samem osrčju Starograjske ulice.

  • zgodovina župnije sega v 14. stoletje
  • župna cerkev od leta 1618
  • orgle Franca Jenka iz leta 1938
  • posebnost - sv. Peter upodobljen kot na prestolu sedeči papež s tiaro

Zgodovina župnije sega v 14. stoletje

Zgodovina župnije sv. Peter Radeče sega v 14. stoletje. Že leta 1385 so Radeče imele lasten vikariat in stalnega duhovnika. Prvotna cerkev je stala na območju današnje cerkve, približno širi metre nižje v samem osrčju Starograjske ulice. Bila je lesena in naj bi nastala v obdobju pozne romanike.

Župna cerkev je postala leta 1618, takrat so jo tudi obnovili. Od te kamnite gotske cerkve z lesenim zvonikom je ohranjen le še prezbiterij, sedanja zimska kapela, posvečena Mariji Brezmadežni.

Cerkev Sv. Petra

Cerkev je 29. oktobra 1911 posvetil ljubljanski škof Anton Bonaventura Jeglič. Posvečena je apostolu Petru kot vse predhodne cerkve na tem kraju.

Današnjo cerkev sestavljata pravokotna ladja, ki ima na vzhodni strani prizidano kapelo, nekdanji prezbiterij, ter enako visok, a ožji prezbiterij z zvonikom na zahodni strani in zakristijo na vzhodni.

Fasada neobaročnega sloga je bogato členjena. Notranjost je triladijska, s prečno ladjo. Cela cerkev je obokana, osvetljuje jo 15 barvnih oken. Kapelo krasi gotski rebrasti zvezdasti obok.

Kor krasijo mogočne orgle iz leta 1938, delo Franca Jenka. Posebnost cerkve pa je glavni oltar s sv. Petrom, saj je ta upodobljen kot na prestolu sedeči papež, s papeško tiaro na glavi. Zadnji je takšno krono nosil papež Pavel VI.

Informacije

Župnijski urad Radeče | Sveti Peter Radeče

Starograjska ulica 18
1433 Radeče

051 232 778 (Gospod župnik, Miro Bergelj)
03 56 87 941 (KTRC Radeče)
miro.bergelj@rkc.si
info@ktrc.si

 

Ogled je možen po dogovoru, tako da je pred ogledom potrebna predhodna najava pri KTRC Radeče ali pri g. župniku, Miru Berglju.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.