Cerkev sv. Marjete - Jagenjenica

Galerija

 

Neobaročna cerkev na Jagnjenici, vpeta v slikovito naravno okolje.

  • cerkev grajena v neobaročnem slogu
  • pozidana v letih 1899-1990
  • ima samostojni zvonik
  • v vhodni veži je pevska empora

Jagnjenica, kjer stoji cerkev sv. Marjete, je vpeta v slikovito naravno okolje med potokoma Sopoto in Glažutnico. Obkroža jo zeleno svibensko višavje, pogorje mogočnega Kuma ter prostrani gozdovi Jatne.

Cerkev Sv. Marjete, ki stoji pod strmim Gradcem ob cesti na Svibno, je prvič omenjena okoli 1400.

Grajena je v neobaročnem slogu in pozidana v letih 1899-1990. Sestavljata jo glavna ladja in prezbiterij. Samostojni zvonik iz 18. stoletja nad cerkvijo pa je ostanek prejšnje cerkve, ki jo je odnesel plaz.

Cerkev gradi osemkotna ladja, pokrita s kupolo, vhodna veža ima pevsko emporo (ograjen nadstropni prostor v cerkvi). Prezbiteriju, ki je enako širok ter visok kot vhodna veža, je prizidano novo župnišče.

Kipi v notranjosti so baročni, glavni oltar izvira iz 18. stoletja in je tabernakljast, nad njim pa visi neoromanski nastavek s sočasnim kipom svete Marjete.

Levi stranski oltar je delo iz konca 17. stoletja, desni stranski oltar ter nastavek oltarja svetega Andreja s sliko Janeza Valentina Metzingerja pa sta iz prve polovice 18. stoletja.

Klopi v cerkvi sv. Trojice so delo iz druge polovice 17. stoletja in so prinesene iz ljubljanske frančiškanske cerkve.

Informacije

Župnijski urad Svibno | Cerkev sv. Marjete

Jagnjenica 32a
1433 Radeče

03 56 88 165 (Župnijski urad Svibno)
03 56 87 941 (KTRC Radeče)
info@ktrc.si

 

Ogled je možen po dogovoru, tako da je pred ogledom potrebna predhodna najava pri KTRC Radeče ali v Župnijskem uradu Svibno.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.