Ajdovska deklica

Galerija

 

Lesena gozdna gospa, ki pripoveduje nemo zgodbo vztrajne človeške narave.

  • lesena skulptura kiparja Braneta Žuniča
  • gomila iz starejše železne dobe
  • nahaja se na Magolniku, v Jatni

Sprehodite se do Ajdovske deklice, umetniškega dela kiparja Braneta Žuniča. Lesena skulptura, ki obiskovalca tiho, a pomenljivo opozarja na tukajšnjo nit zgodovine ter na nenehno prepletenost človeške usode in narave.

Nahaja se na zahodnem pobočju Jatne, gozdnate planote nad Radečami, in varuje ostanke gomile.

Kaj varuje Ajdovska deklica?

16 metrov široka in 2 metra visoka gomila (pokrit, zasut prostor, navadno jama, v katerem je kdo pokopan) je iz starejše železne dobe (700 – 300 pr. n. št.). Nastala je v času halštatske kulture in civilizacije, ko so se začela pojavljati gradišča (naselbine, navadno postavljene na vzpetini, utrjene z obrambnim zidom ali jarkom) oziroma utrjena naselja večjih rodovnih skupnosti.

Da so se takšne skupnosti ohranjale tudi po smrti, kažejo pokopi v značilnih družinskih gomilah. Iz močno razširjene vere v posmrtno življenje je namreč izhajalo prepričanje, da bo pokojnik v onostranstvu potreboval enake predmete, kot jih je uporabljal v času življenja na Zemlji. Tako na podlagi grobnih najdb Halštatske gomile dajejo svojevrsten vpogled v socialno strukturo, trgovinsko izmenjavo, gospodarsko moč in tehnološke dosežke tedanjega časa.

Žal pa je verodostojnih podatkov o tej gomili zelo malo, ravno tako ne obstajajo zapisi o grobnih najdbah.

Takšno prazgodovinsko gomilno grobišče naj bi se nahajalo tudi v bližini Svibnega nad Radečami.

Informacije

KTRC Radeče

Magolnik
1433 Radeče

03 56 87 941
info@ktrc.si

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.