Gašperjev kostanj

Galerija

 

Preko 300 let star drevesni velikan je najdebelejši domači kostanj v Sloveniji. Nema priča preprostega vztrajanja in mirnega trajanja.

  • najdebelejši domači kostanj
  • najdebelejše drevo v Sloveniji
  • obseg: 11,1 m
  • višina: 18 m
  • preko 300 let staro drevo
  • zavarovana naravna vrednota državnega pomena

Castanea sativa, v tem primeru bolj poznan kot Gašperjev kostanj, raste na nadmorski višini 475 metrov v naselju Močilno nad Radečami. Je najdebelejši domači kostanj v Sloveniji. Po meritvah iz leta 2019, ko so mu v prsni višini namerili 11,10 metrov obsega, je postal tudi najdebelejše drevo v Sloveniji. Drevesni orjak je razvejan v štiri debla in sega 18 metrov visoko, njegova starost pa je ocenjena nad 300 let.

Zavarovan naravni biser državnega pomena

Gašperjev kostanj je zavarovan kot naravna vrednota državnega pomena, z odlokom Občine Radeče iz leta 1998 pa razglašen za dendrološki spomenik. Sklenjen dogovor iz 2015 k nadaljnji skrbi za ohranjanje vitalnosti drevesa zavezuje njegove podpisnike.

Informacije

KTRC Radeče

Ulica Milana Majcna 1
1433 Radeče

03 56 87 941
info@ktrc.si

Ogled je možen po dogovoru, tako da je pred ogledom potrebna predhodna najava pri KTRC Radeče. Ni primerno za avtobuse.

 

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.