Gašperjev kostanj

Galerija

 

Preko 300 let star drevesni velikan je najdebelejši domači kostanj v Sloveniji. Nema priča preprostega vztrajanja in mirnega trajanja.

  • najdebelejši domači kostanj
  • najdebelejše drevo v Sloveniji
  • obseg: 11,1 m
  • višina: 18 m
  • preko 300 let staro drevo
  • zavarovana naravna vrednota državnega pomena

Castanea sativa, v tem primeru bolj poznan kot Gašperjev kostanj, raste na nadmorski višini 475 metrov v naselju Močilno nad Radečami. Je najdebelejši domači kostanj v Sloveniji. Po meritvah iz leta 2019, ko so mu v prsni višini namerili 11,10 metrov obsega, je postal tudi najdebelejše drevo v Sloveniji. Drevesni orjak je razvejan v štiri debla in sega 18 metrov visoko, njegova starost pa je ocenjena nad 300 let.

Zavarovan naravni biser državnega pomena

Gašperjev kostanj je zavarovan kot naravna vrednota državnega pomena, z odlokom Občine Radeče iz leta 1998 pa razglašen za dendrološki spomenik. Sklenjen dogovor iz 2015 k nadaljnji skrbi za ohranjanje vitalnosti drevesa zavezuje njegove podpisnike.

Informacije

KTRC Radeče

Ulica Milana Majcna 1
1433 Radeče

03 56 87 941
info@ktrc.si

Ogled je možen po dogovoru, tako da je pred ogledom potrebna predhodna najava pri KTRC Radeče. Ni primerno za avtobuse.

 

 
 

Podobne znamenitosti

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.