Jadranska smrdljiva kukavica

Galerija

 

Izredno redka in zaščitena predstavnica orhidej. Lepotica, ki jo je moč najti na strmih travniških livadah nad dolino Sopote.

  • izredno redka orhideja
  • zavarovana rastlinska vrsta
  • v naravi raste le v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, Češkem in Slovaškem

Himantoglossum adriaticum oziroma jadranska smrdljiva kukavica je vrsta orhideje, ki v naravi raste v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, Češkem in Slovaškem. Ustrezajo ji sicer bolj topla rastišča v bližini Jadranskega morja, vendar jo je moč najti tudi na drugih rastiščih, ki so zavarovana pred nizkimi temperaturami.

Kje jo najdemo pri nas in kako jo prepoznati?

Pri nas uspeva na strmih travniških pobočjih nad dolino Sopote. Cveti v poletnih mesecih, posamezna rastlina pa nosi preko deset belkastih cvetov s škrlatnimi progami. Iz njih se izvija nenavadno dolga medena ustna.

Ker je obstoj jadranske smrdljive kukavice zaradi izjemne redkosti ogrožen po vsej Evropi, je uvrščena med zavarovane vrste.

Informacije

KTRC Radeče

Ulica Milana Majcna 1
1433 Radeče

03 56 87 941
info@ktrc.si

  •  
 
 

Podobne znamenitosti

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.