Popkoresa

Galerija

 

Naravna dediščina – trdoživa rastlinska vrsta z belimi cvetovi, katero je v svojih zapiskih opisal radeški botanik Jurij Dolinar.

  • ima bele cvetove in zraste do 15 cm
  • endemična rastlinska vrsta
  • evropsko varstveno pomembna rastlina
  • je trdoživa in nezahtevna

Moehringia diversifolia oziroma popkoresa je endemična rastlinska vrsta. To pomeni, da uspeva le na točno določenem geografskem področju.

Kot nova vrsta je bila prepoznana že konec 18. stoletja na območju Baške grape, sicer pa največ rastišč popkorese najdemo v alpskem svetu. Sodi med evropske varstveno pomembne rastline.

Popkoresa je trdoživa in nezahtevna

Rastlina v višino zraste do 15 centimetrov, cveti pa v obdobju med začetkom maja in koncem julija. Ima 5 čašnih in 5 belih cvetnih listov. Je zelo trdoživa rastlinska vrsta. Ustrezajo ji namreč kamnita tla, prenese velika temperaturna nihanja, za rast pa potrebuje malo vode.

V naših krajih je popkoreso odkril botanik Jurij Dolinar.

Informacije

KTRC Radeče

Ulica Milana Majcna 1
1433 Radeče

03 56 87 941
info@ktrc.si

  •  
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.