Cumarjev mlin

Galerija

 
 

Spomenik slovenske stavbne in kulturne dediščine, v katerem še danes na tradicionalen način meljejo žito.

  • mlin na kamne s stopami, na vodni pogon
  • Franc Medvešek – Cumar
  • obnova mlina
  • delo v mlinu iz generacije v generacijo
  • kulturno stavbna dediščina

Cumarjev ali Potrpinov mlin ob Studenškem potoku v Zagradu je danes še edini delujoči mlin izmed nekdaj številnih mlinov v dolini Sopote.

Zgrajen je bil leta 1920. Ohranjen je prvotni mlin na kamne s stopami na vodni pogon. Obnovljen je v skladu z izvirno obliko in kot tak velja za pravi etnografski spomenik, za kulturno, izobraževalno, turistično in uporabno dobrino izrednega pomena. Predstavlja tedanje tehnično znanje s področja mlinarstva. Od leta 2012 je vpisan kot kulturno-stavbna dediščina v register kulturne dediščine.

Ali veste ...

... kdo je bil Franc Medvešek - Cumar?

Franc Medvešek (1881-1972) je kot rudar delal v Nemčiji, Avstriji, v Trbovljah in tudi v Ameriki. Po vrnitvi v domače kraje je po 1. svetovni vojni dokupil zemljo v današnjem Zagradu, kjer je leta 1920 postavil mlin. V knjigi Jožeta Potrpina Pesem mlinov v dolini Sopote in Šklendrovca je zapisano, da je 24. maja 1921 Franc že pridobil obrtno dovoljenje za mletje.

... kako pogosto in kaj se je mlelo?

V mlin so nosili od vsepovsod. Mleli so vse vrste žita: pšenico, ajdo, , ječmen, oves in koruzo. Včasih dan in noč, nikoli pa ob praznikih in nedeljah. Mlin je bil znan po izdelavi dobre ajdove moke.

... kdo je mlel žito?

Mlinarja sta bila oba, Franc in njegova žena Jerca. Franc je hodil v službo na cesto, ki so jo delali v dolini Sopote. Po službi je še mlel in opravljal druga dela na manjši domači kmetiji. Kasneje sta mletje prevzela njuna hči Ana in njen mož Hinko Potrpin. Ko je zdravnik Hinku odsvetoval mletje zaradi prahu na pljučih, je Ana delo prevzela v svoje roke. Oče Franc ji je pomagal skoraj do svoje smrti leta 1972.

Ana je mlela do leta 2010 in bila dolga leta edina mlinarica za širšo okolico v dolini Sopote. Danes meljeta Anina otroka, sin Jože in hči Danica Potrpin.

... kako so potekale obnove Cumarjevega mlina?

Mlin se je vseskozi vzdrževalo, delno pogonsko pa je bil Cumarjev mlin obnovljen leta 1998. Naslednja leta sta bili mlinu in stopam zamenjani ostrešji, narejena je bila fasada in notranji omet, položena nova lesena tla v mlinu.

Leta 2009 je bil v mlin napeljan električni tok. Leta 2010 je mlin dobil nove lesene stope, ki jih žene električni tok, pred vojno jih je gnalo vodno kolo. Obnovljeni sta bili turbini, zamenjana omara za zmesni kamen, izdelan nov grot. Vsa dela so opravile pridne roke lokalnih mojstrov.

Informacije

Cumarjev mlin

Zagrad
1433 Radeče

031 349 857 (g. Jože Potrpin)

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.