Trinkova graščina

Galerija

 
 

Markanten primer preproste graščine v središču Radeč.

  • graščina v centru Radeč
  • zgradil jo je Žiga Višnjegorski v letu 1535
  • v svojem obstoju je zamenjala že vsaj 14 lastnikov
  • danes so v graščini občinska stanovanja

V centru Radeč se je ohranila Trinkova graščina, nekdanja radeška graščina, ki jo je leta 1535 začel graditi Žiga Višnjegorski.

Leta 1672 je sedež gospostva Radeče z razpadajočega gradu v graščino pod grajskim gričem, današnjo Trinkovo graščino, prenesel baron Andrej Danijel Mordax. Po prihodu iz daljne Amerike je graščino kupil Ignacij Nace Trink (1922 ali 1923), od tod tudi ime. Graščina je bila po vojni nacionalizirana. Danes so v stavbi občinska stanovanja.

Ali veste...

... koliko je stala gradnja Trinkove graščine?

V časopisu za zgodovino in narodopisje (št. 1-2/1979) najdemo zapis Jožeta Curka Radeče in njihova okolica – gradbeno-zgodovinska skica, iz katerega lahko razberemo, da je Žiga Višnjegorski pod južnim vznožjem grajskega griča začel graditi novo graščino za 2000 goldinarjev. Graščina je združevala stanovanjska in gospodarska poslopja. Možno je, da je bila prvotno enonadstropna, po obliki oken sodeč pa je bila povišana že v 1. polovici 17. stoletja, je še zapisal Curk.

... kdo vse je imel v lasti Trinkovo graščino nekoč?

... Zgradil jo je Žiga Višnjegorski leta 1535. Gallenberg, varuh dedičev Višnjegorskih je radeško gospostvo z gradom in graščino vred prodal Viljemu pl. Lambergu iz Boštanja leta 1581. Zastavne pravice so bile leta 1598 prenesene na Inocenca pl. Moscona, ki je imel v lasti tudi grad Sevnica. 1618 je radeško posest tudi kupil.

1672 je posest kupil baron Andrej Danijel Mordax. Leta 1761 jo je podedovala baronica Gall, nato pa njen sin baron Gall, ki je posest leta 1797 prodal Matevžu Bilcu. Od leta 1821 je imel radeško posest v lasti Jožef Maksimilijan Posch. Na enem izmed pravokotnih portalov je še viden napis JMP 1848. Radeško posest je nato s poroko s Poschevo vdovo v last dobil baron Gall, od njiju jo je leta 1850 bavarski poročnik Voll.

20. maja 1867 pa je posest nekdanjih radeških gospostev Radeče in Svibno na dražbi kupil veleposestnik Moric Löwenfeld. S tem je v njegovo last prišla tudi dvonadstropna graščina ob vznožju grajskega hriba. Od leta 1968 dalje je v prvem nadstropju Trinkove graščine 26 let živel Mavricij Scheyer, velik gozdarski strokovnjak in pomemben družbeni delavec v Radečah.

Informacije

KTRC Radeče

Ulica Milana Majcna 1
1433 Radeče

03 56 87 941
info@ktrc.si

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.