Dvorec Turn

Galerija

 

Oblikovno najbolj ambiciozna radeška stavba, danes pod spomeniškim varstvom.

  • dvorec zgrajen okoli 1575
  • po številnih preureditvah in prezidavah je ohranil prvotno jedro
  • spomeniško zavarovan

V starem mestnem jedru na Starograjski ulici zobu časa pokončno kljubuje dvorec Turn, ki so ga okoli leta 1575 zgradili Višnjegorski grofje.

Stavba ima po številnih preureditvah in prezidavah še prvotno jedro. Za enovito zunanjo podobo stavbe je leta 1860 poskrbel grof Gutmannsthal-Benvenuti, njegov neorenesančni grb se še danes lahko opazi na fasadi stavbe.

Danes dvorec Turn služi kot stanovanjska hiša in je spomeniško zavarovan.

Kdo so bili lastniki dvorca Turn?

Zgradili so ga Višnjegorski, nato je prešel v last Lambergov, Mosconov, Mordaxov ter ljubljanskih avguštincev – eremitov. Med leti 1784-1827 je bil državna last, nato pa je prešel v last Antona Anschaka. Do okoli 1860 ga je imel v lasti Anton Julij Barbo, nato pa družina Gutmannstahl-Benvenuti.

Leta 1927 so sestre usmiljenke Sv. Vincencija prevzele delo v hiralnici – domu onemoglih, ki jo je v dvorcu Turn ustanovil že Nikolaj Gutmannstahl-Benvenuti. Delo sester je potekalo do 28. maja 1941, ko so oskrbovance izselili. Po osvoboditvi je bila v dvorcu Turn ambulanta.

Informacije

KTRC Radeče

Ulica Milana Majcna 1
1433 Radeče

03 56 87 941
info@ktrc.si

 
 

Podobne znamenitosti

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.