Gozdna železnica

Galerija

 
 

Sprehodite se po sledeh gozdne železnice, proge, ki se ponaša z največjo širino tira na Slovenskem.

  • replika gozdnega vozička, ki je vozil po gozdni železnici
  • oglejte si, kako so včasih transportirali les
  • zgrajena kot druga gozdna železnica na Slovenskem
  • gozdna železnica z največjo širino tira na Slovenskem

Zanimiva in prav posebna je zgodba 4,1712 km dolge gozdne železnice ter njene proge, ki se ponaša z največjo širino tira na Slovenskem (84,8 cm).

Druga zgrajena gozdna železnica v Sloveniji

Gozdna železnica je včasih bila prometna pot za prevažanje lesa iz odročnih gozdov Jatne do parne žage v dolini. Preprosta gozdna železnica na Jagnjenici pri Radečah je bila za Idrijskim laufom zgrajena kot druga gozdna železnica na Slovenskem.

Doživetje gozdne železnice

Čeprav je malo ostankov, se lahko na svojstven način vrnete v čase, ko se je razlegalo škripanje z lesom naloženih gozdnih vozičkov. Sprehodite se po sledeh gozdne železnice in si za boljšo predstavo oglejte repliko gozdnega vozička. Izdelana je bila v sklopu projekta Stara šola za nove ideje in stoji na Jagnjenici nasproti vhoda v Interpretacijski center naravnih vrednot Stara šola. Oglejte si, s kakšnimi izzivi so se srečevali graditelji železnice in s kakšnimi nevarnostmi so se na sami trasi vsakodnevno soočali vozniki.

Skrbno načrtovana in skoraj v celoti narejena iz lesa

Izdelana je bila po načrtu gozdarskega strokovnjaka Mavricija Scheyerja, pri njeni gradnji pa je Scheyer uporabil in izpopolnil tehnologijo Idrijskega laufa (prva gozdna železnica v Sloveniji).

Skoraj v celoti je bila narejena iz lesa, izjema so bili le kolesa vozičkov ter drugi manjši deli naprave, ki so bili jekleni. Po pragovih je bila trasa proge vidna še do leta 1950, danes pa je malo materialnih ostankov.

Informacije

Stara šola – interpretacijski center naravnih vrednot

Jagnjenica 15
1433 Radeče

03 56 87 941
info@ktrc.si

Možen samostojen ogled replike gozdnega vozička. Za voden ogled replike in interpretacijskega centra naravnih vrednot Stara šola potrebna predhodna najava.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.