Etnološka zbirka Ključevšek

Galerija

 
 

Etnološka zbirka Ključevšek, sprehod po bogati zbirki predmetov, ki govorijo zgodbo kulture bivanja naših dedov in babic.

  • zanimiv pogled v lokalno preteklost
  • primerno za družine, posameznike in skupine
  • obširna etnološka zbirka s 1400 predmeti
  • pristna domača malica za ljubitelje domače hrane

Dragocen pogled v lokalno preteklost

Kmetija Ključevšek, v vasi Počakovo, hrani kar 1400 različnih predmetov, ki pričajo o iznajdljivosti, samozadostnosti in trdoživosti lokalnih kmečkih prednikov. Ure, starinski šivalni stroji, umetelno izdelani lestenci, gospodinjski pripomočki, ročno kmetijsko orodje, obrtniško orodje in še marsikaj drugega krasi zbirko. Dragocen prispevek k poznavanju preteklosti in marsikaj povedo o takratnem kmečkem življenju. Ko so na kmetijah sami izdelovali oblačila in obutev in sami skrbeli za hrano ...

Od ideje do etnološke zbirke

Glavna dejavnost kmetije Ključevškovih – po domače pri Gregorju, je načeloma živinoreja. Gospodarji domačije pa poleg veselja do kmetovanja in ljubezni do živali premorejo prav poseben čut odgovornosti do ohranjanja krajevne preteklosti. Tako je ideja o etnografskem prikazu nekdanjega življenja na vasi, po letih sistematičnega in vztrajnega zbiranja eksponatov zaživela v obliki etnološke zbirke.

Uživate v domači hrani?

Po ogledu zbirke se lahko na domačiji Ključevšek okrepčate z njihovo pristno domačo malico. Znani so po odličnih suhih mesninah, domačih jogurtih in sirih, ki jih je mogoče vsako soboto kupiti tudi na Radeški tržnici.

Informacije

Kmetija Ključevšek

Počakovo 10
1433 Radeče

041 369 241 (Kmetija Ključevšek)
03 56 87 941 (KTRC Radeče)
info@ktrc.si

Potrebna predhodna najava.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.