Ostrovrharjeve vinske gorice

Galerija

 
 

Vonj rujne kapljice in sončni žarki med trtami. Dobrodošli na pobočjih edinstvenih Ostrovrharjevih vinskih goric.

  • primerno za ljubitelje vin
  • žlahtne trte
  • vina, ki posegajo po najvišjih ocenah in uvrstitvah
  • najsevernejše območje dolenjskega vinorodnega okoliša
  • vinska pot čez Ostrovrharjeve gorice
  • pohod Od zidanice do zidanice v juniju

Vinogradi že od leta 1640

Ostrovrharjeve vinske gorice, ki uspevajo v Zagradu nad dolino Sopote, se omenjajo že leta 1640. Kljub pretežno hribovitemu terenu se najdejo ugodne lege za rast vinske trte, kar so ugotovili že vitezi Ostrovrharji. V bližini svibenskega gradu so tako pobočja zasadili s trto, njihovi vinogradi pa so se ohranili vse do današnjih dni.

Preizkusite rujno kapljico najsevernejšega območja dolenjskega vinorodnega okoliša!

Posebnost Ostrovrharjevih goric je ta, da se nahajajo ob vznožju kumskega očaka in tako tvorijo najsevernejše območje dolenjskega vinorodnega okoliša. Namesto nekdanjih samorodnic v graščinskih vinogradih danes uspevajo žlahtne trte, domači vinogradniki pa s svojimi vini redno posegajo po najvišjih ocenah in uvrstitvah.

Od zidanice do zidanice v juniju

Po Ostrovrharjevih goricah poteka tudi vinska pot, za katero pod okriljem Turističnega društva Ostrovrharji Svibno skrbi Sekcija vinogradnikov Zagrad. Pridružite se tradicionalnemu pohodu Od zidanice do zidanice, ki poteka vsako leto meseca junija, ter ob kozarcu rujne kapljice spoznajte zgodbe tukajšnjih osmih manjših zidanih hiš v vinogradih – zidanic.

Informacije

Sekcija vinogradnikov Zagrad (TD Ostrovrharji Svibno)

Zagrad
1433 Radeče

031 832 339 (Renko Anton)
03 56 87 941 (KTRC Radeče)
info@ktrc.si

Potrebna predhodna najava.

 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.